Tips bij de aangifte

Op deze pagina een aantal tips en wetenswaardigheden rond de aangifte inkomstenbelasting.

Bezwaar en beroep

Ben je het niet eens met de aanslag die je van de Belastingdienst krijgt, dan kun je er binnen zes weken bezwaar tegen maken bij de Belastingdienst zelf. Op de aanslag staat hoe je dat doet. Vermeld in ieder geval de verzenddatum van het bezwaarschrift, je burgerservicenummer (BSN) en het aanslagnummer.

Als de Belastingdienst je aangifte heeft aangepast (gecorrigeerd), zonder dat ze erbij vertellen waarom ze dat gedaan hebben, dan kun je bij hen een toelichting opvragen. De Belastingdienst moet jou dan vertellen welke aftrek in jouw aangifte ze niet geaccepteerd hebben en waarom niet. Je kunt ook alvast formeel bezwaar aantekenen en pas later (als je hun toelichting binnen hebt) een onderbouwing leveren. Een briefje van één zin is genoeg. Dat is vooral handig als het je niet lukt om binnen zes weken alle informatie op een rijtje te krijgen.

Ben je het vervolgens ook niet eens met de beslissing die de Belastingdienst neemt op jouw bezwaar, dan kun je daar binnen zes weken tegen in beroep gaan bij de rechtbank. Het is wel aan te raden om daar deskundige hulp bij in te roepen.

Uiteindelijk kun je zelfs in hoger beroep bij het Gerechtshof (tegen een uitspraak van de rechtbank) of in cassatie bij de Hoge Raad (tegen een uitspraak van het Gerechtshof).

Verkeerde aangifte herzien

Soms merk je pas later dat je van bepaalde aftrekposten gebruik had kunnen maken. Je hebt dan eigenlijk een verkeerde aangifte ingediend, die in jouw nadeel is.

  • Heeft de Belastingdienst nog niet gereageerd op je aangifte of alleen nog een voorlopige aanslag opgelegd, dan kun je een herziene aangifte indienen. Je doet dat door de aangiftemodule op Mijn Belastingdienst te openen, je aangifte te wijzigen en deze gewijzigde aangifte opnieuw in te sturen.
  • Heeft de Belastingdienst al wel een definitieve aanslag opgelegd, dan kun je hierop reageren door binnen zes weken bezwaar maken tegen deze aanslag. In je bezwaarschrift kun je de zaak herstellen.
  • Kom je pas na het verstrijken van deze zes weken tot de ontdekking dat je een vergissing hebt gemaakt, stuur dan een brief met een uitgebreide toelichting aan de Belastingdienst en vraag om een herziening van de aanslag. In veel gevallen zal de Belastingdienst uitgebreide specificaties bij jou opvragen om je verzoek te kunnen beoordelen. Wees daar dus op voorbereid en beantwoord al hun vragen binnen de gestelde termijnen. Je kunt zo’n verzoek tot herziening in principe nog indienen tot vijf jaar na afloop van het betreffende belastingjaar.

Print bewaren

Bewaar de aangifte op je computer. Dat kan via de knop ‘Opslaan of printen’ die je te zien krijgt als je de aangifte indient. Maak zo nodig een print van de aangifte. Mocht de Belastingdienst vragen hebben, dan weet je wat je hebt ingestuurd. Ook kun je de gegevens uit je aangifte nodig hebben bij het aanvragen van zorg of voorzieningen bij andere instanties.

Kosten onderbouwen

Je stuurt geen specificaties mee met de aangifte. Maar je moet de verschillende aftrekposten wel gedetailleerd kunnen onderbouwen. Als de Belastingdienst daar om vraagt, moet dat zelfs elk jaar opnieuw. Je kunt dit niet weigeren met een beroep op je privacy.

Kun je de opgevoerde zorgkosten niet onderbouwen, dan zal de Belastingdienst de aftrek afwijzen. Daartegen in bezwaar en beroep gaan is kansloos, behalve als je alsnog bewijs kunt leveren van de uitgaven. Afwijzen van de aftrek omdat je die niet kunt onderbouwen, kan er bovendien toe leiden dat ook je aangiften over eerdere jaren opnieuw gecontroleerd worden en dat je over die jaren een naheffing opgelegd krijgt. Zelfs al heeft de Belastingdienst over die jaren al een definitieve aanslag opgelegd.

Voor de onderbouwing van de verschillende onderdelen van de aftrek gelden verschillende voorwaarden. Soms is het voldoende dat je de kosten aannemelijk kunt maken. Maar meestal heb je hiervoor schriftelijke bewijsstukken nodig, zoals facturen (om te bewijzen dat de kosten bij jou in rekening gebracht zijn), bankafschriften (om te bewijzen dat je de facturen zelf voldaan hebt en zo ja, in welk jaar), bevestigingen van afspraken in het ziekenhuis, voorschriften van artsen, enzovoorts. De regels hiervoor staan in de informatie bij de verschillende onderdelen van de aftrek.

Bewaar je administratie goed. Als de Belastingdienst ernaar vraagt, stuur je kopieën naar ze toe. Heel soms komt de Belastingdienst bij mensen thuis kijken om de gegevens te controleren. Dat kan nog tot vijf jaar later. Daarom is het verplicht om je administratie tenminste vijf jaar te bewaren. Of zeven jaar, als je ondernemer bent.

Informatie van de Belastingdienst

De Belastingdienst verspreidt allerlei informatie, via de website Belastingdienst.nl, de Belastingtelefoon 0800-0543, via brochures en tijdens voorlichtingsbijeenkomsten. Die informatie klopt over het algemeen wel, maar is niet altijd volledig. De medewerkers van de Belastingtelefoon geven alleen globale informatie. Komen ze er zelf niet uit, dan verbinden ze door met een deskundige. Die weet meer, maar is ook niet altijd tot in detail op de hoogte van de geldende regelingen. Vooral niet als het gaat om ingewikkelde regelingen, zoals de aftrek van zorgkosten. Bovendien kun je geen rechten ontlenen aan de publieksinformatie van de Belastingdienst en dus ook niet aan de mededelingen van de Belastingtelefoon.

Wil je zekerheid in een ingewikkelde, persoonlijke situatie, leg die situatie dan ter beoordeling voor aan de Belastingdienst. Doe dat schriftelijk. De belastinginspecteur reageert vervolgens schriftelijk op jouw verzoek. Een schriftelijke uitspraak van de inspecteur is bindend voor de Belastingdienst: als je de aangifte invult volgens de richtlijnen van de inspecteur, zal de Belastingdienst deze aangifte moeten accepteren. Niet alleen in het betreffende jaar, maar ook in daarop volgende jaren. Een schriftelijke uitspraak van de belastinginspecteur kun je daarom maar beter goed bewaren.

Uitgebreide kennis en achtergrondinformatie over het doen van aangifte inkomstenbelasting is te vinden op het Kennisnetwerk belastingen en toeslagen. Deze informatie is vooral bedoeld voor mensen die anderen helpen bij de aangifte. Ook de gevorderde doe-het-zelver kan er goed terecht.

Geen rechten uit eerdere aangifte

De Belastingdienst accepteert veel aangiftes zonder verdere vragen of controles. Daardoor kan het voorkomen dat jouw aangifte door de Belastingdienst ongezien wordt geaccepteerd, terwijl je in feite, zonder dat te willen, fouten in jouw voordeel hebt gemaakt. Als de Belastingdienst in volgende jaren wel vragen stelt of om een specificatie vraagt en dan de door jou opgevoerde aftrekposten niet langer accepteert, kun je hier geen bezwaar tegen maken met het argument dat uw handelwijze in het verleden wel zonder meer is geaccepteerd. Voor een beroep op het zogenoemde ‘vertrouwensbeginsel’ is namelijk nodig dat de Belastingdienst eerder een ‘bewust standpunt’ heeft ingenomen. Bij een niet-gecontroleerde aangifte is dat niet het geval.


Alle informatie in deze rubriek gaat over het belastingjaar 2024. De aangifte inkomstenbelasting over dat jaar start op 1 maart 2025.