Zo werkt de aangifte
Het belastingvoordeel komt niet vanzelf naar u toe. U moet er zelf iets voor doen. De eerste stap is: aangifte doen. Hebt u hulp nodig bij de aangifte? Raadpleeg dan een deskundige belangenbehartiger. Bijvoorbeeld van uw gehandicaptenorganisatie, ouderenbond of vakbond.
U kunt op verschillende manieren aangifte doen. De meeste mensen doen aangifte via de computer. Maar u kunt ook een tablet of iPad gebruiken, of aangifte doen op papier met een aangifteformulier.
Digitale aangifte
Aangifte op papier
Digitaal
Op de computer doet u online aangifte op Mijn Belastingdienst. De online aangifte neemt u veel werk uit handen. U hoeft bijvoorbeeld allerlei normbedragen en grenzen voor de aftrek niet meer zelf te berekenen. Dat doet de online aangifte voor u. De aangifte gebruikt daarvoor de gegevens die u al eerder hebt ingevuld. Of die er al stonden. Want de online aangifte is al voor een groot deel ingevuld met gegevens die de Belastingdienst heeft gekregen van uw werkgever, uw uitkeringsinstantie of uw bank. Controleer deze gegevens goed en corrigeer ze waar nodig!
U kunt de aangifte tussentijds onderbreken, opslaan, uw computer uitzetten en er later verder mee gaan. Zolang u de aangifte nog niet hebt ingestuurd, kunt u bij alle onderdelen nog dingen veranderen. Pas als u helemaal tevreden bent over uw aangifte, gaat u naar het onderdeel ‘Aangifte ondertekenen en versturen’ en stuurt u de aangifte in. De Belastingdienst kan uw aangifte pas op dat moment bekijken.
De informatie op Meerkosten.nl volgt de online aangifte over het belastingjaar 2020 op de voet. Bij sommige onderwerpen staat een afbeelding van de betreffende pagina in de online aangifte. Daar ziet u waar u een vinkje kunt zetten of een aftrekbedrag kunt invullen.
Ik wil aangifte doen op mijn iPad. Kan dat?
Zeker, dat kan op twee manieren.
- Ga met uw gebruikelijke internetapplicatie (browser) naar Mijn Belastingdienst. Werk vervolgens verder alsof uw iPad of tablet een gewone computer is.
- Met de app Aangifte 2020. Maar pas op, deze app is heel beperkt. U kunt er bijvoorbeeld geen zorgkosten op aangeven. Daarom besteden we er op Meerkosten.nl verder geen aandacht aan.
DigiD
Om online aangifte te doen hebt u een DigiD nodig. Hebt u nog geen DigiD, vraag die dan tijdig aan via www.digid.nl. Bent u fiscale partners, dan hebt u elk uw eigen DigiD nodig. Vergeet niet om uw nieuwe DigiD te activeren met de activeringscode die u via de post toegestuurd krijgt!
U kunt online belastingaangifte doen met een ‘gewone’ DigiD, waarbij u inlogt met gebruikersnaam en wachtwoord. Maar in de toekomst gaat dat veranderen. U hebt dan een extra stap nodig in verband met de beveiliging. Dat kan op twee manieren: via een SMS of via de DigiD app. Deze extra beveiliging kunt u nu ook al gebruiken. U moet die wel zelf aanvragen en activeren, via de website www.digid.nl.
Aangifte op papier
Doet u toch liever aangifte op papier, bel dan met de Belastingtelefoon (0800-0543) en vraag om een P-biljet (voor particulieren) over het belastingjaar 2020. De indeling en de benamingen van de verschillende aftrekposten zijn in de online aangifte soms anders dan in de Toelichting bij het P-biljet. Toch zult u de verschillende posten gemakkelijk herkennen. De regels voor de aftrek zijn hetzelfde.
Ik heb gehoord dat je in de toekomst alleen nog maar op de computer aangifte kunt doen. Klopt dat?
Gelukkig niet. De regering heeft besloten dat je ook in de toekomst zelf kunt kiezen hoe je contact wilt hebben met de Belastingdienst: op papier of digitaal. De mogelijkheid om aangifte te doen met een P-formulier blijft dus gewoon bestaan.
De informatie op deze pagina gaat over het belastingjaar 2020. U kunt over dat jaar aangifte doen vanaf 1 maart 2021.