Geneeskundige hulp
Kosten voor medische en paramedische hulp kunt u aftrekken als zorgkosten. Er gelden wel allerlei regels en beperkingen. De belangrijkste beperking: uw uitgaven zijn niet aftrekbaar als ze onder de dekking van de basisverzekering (Zorgverzekeringswet) of de Wet langdurige zorg (Wlz) vallen.
Medische en paramedische hulp
Particuliere ziekenzorg
Medische en paramedische hulp
Medische en paramedische hulp omvat alle kosten voor medische hulpverleners (zoals huisartsen en medisch specialisten) en paramedische hulpverleners (zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, podotherapeuten, medisch pedicures).
Kosten voor medische hulpverleners worden over het algemeen volledig vergoed door uw zorgverzekering. U hebt dan zelf geen kosten, behalve uw eigen risico. Dat eigen risico is niet aftrekbaar. Voor paramedische hulp is dat anders. U krijgt die hulp vaak niet of niet volledig vergoed. In dat geval kunt u de (extra) kosten voor deze hulp hier aftrekken.
Meer informatie over de aftrek van medische en paramedische hulp
Particuliere ziekenzorg
Particuliere ziekenzorg is een vorm van paramedische hulp en komt daardoor voor aftrek in aanmerking. Het kan gaan om verpleging thuis of om zorg in een particuliere zorginstelling. Het kan ook gaan om extra zorg, bovenop de zorg van de wijkverpleging, als extra inhuur bovenop uw persoonsgebonden budget of als extra zorgkosten tijdens een bewonersvakantie voor mensen die in een reguliere instelling verblijven.
Alleen de kosten voor ziekenzorg (verpleegkundige zorg en lichamelijke verzorging) zijn aftrekbaar. Ondersteuning, begeleiding of hulp bij het huishouden vallen niet onder deze aftrek. Bovendien moet de zorg medisch noodzakelijk zijn, naar het oordeel van een arts die bij uw situatie betrokken is.
Meer informatie over de aftrek van particuliere ziekenzorg
Alle informatie in deze rubriek gaat over het belastingjaar 2022. U kunt aangifte inkomstenbelasting over dat jaar doen vanaf 1 maart 2023.