Particuliere ziekenzorg
Huurde u in 2022 op eigen kosten ziekenzorg (verpleegkundige zorg of lichamelijke verzorging) in, dan zijn de kosten hiervan volledig aftrekbaar als geneeskundige hulp. Het kan daarbij ook gaan om extra zorg, náást wijkverpleging (Zorgverzekeringswet) of langdurige zorg thuis (Wet langdurige zorg). Voorwaarde is wel dat een arts die bij uw behandeling betrokken is deze zorg noodzakelijk vindt.
Algemeen
Particuliere verpleeginstelling
Bewonersvakantie
Algemeen
Bij particuliere ziekenzorg gelden de algemene regels voor de aftrek van paramedische hulp. Dat betekent dat de zorg verleend moet worden ‘op voorschrift en onder begeleiding’ van een naar Nederlandse begrippen erkende arts. Er moet dus een arts betrokken zijn bij uw behandeling en die arts moet de zorg medisch noodzakelijk achten. Die arts kan uw huisarts of medisch specialist zijn (bij zorg thuis), of een arts in de instelling waar u woont (bij extra zorg tijdens bewonersvakanties).
De term ‘op voorschrift’ kunt u hier ruim opvatten. De arts hoeft geen verwijzing te schrijven, maar hij moet uw situatie wel kennen, de zorg noodzakelijk vinden en een vinger aan de pols houden. Bijvoorbeeld doordat hij regelmatig geïnformeerd wordt door uw zorgverleners of doordat hij zo nu en dan bij u navraagt hoe het gaat.
Het moet bovendien uitdrukkelijk gaan om zorg met een (para)medisch karakter.
- Verpleegkundige zorg omvat bijvoorbeeld wondverzorging, stomazorg, injecties, en andere specifiek verpleegkundige handelingen.
- Lichamelijke verzorging omvat bijvoorbeeld hulp bij het aan- en uitkleden, wassen, naar het toilet gaan, aanbrengen of aantrekken van prothesen, opstaan en naar bed gaan, enzovoorts.
Kosten voor persoonlijke ondersteuning (zoals samen uw zaken regelen achter de computer), begeleiding (zoals met u meegaan omdat u niet zelfstandig kunt reizen of hulp bij het boodschappen doen) en hulp bij het huishouden (zoals poetsen of klusjes in huis) zijn hier niet aftrekbaar. Mogelijk kunt u deze uitgaven wel aftrekken onder het kopje extra gezinshulp.
Ik maak gebruik van een persoonsgebonden budget voor zorg. Kan ik dan ook kosten aftrekken voor particuliere verpleging en verzorging?
Ja dat kan. Maar alleen als u méér uitgeeft aan wijkverpleging of langdurige zorg dan u aan persoonsgebonden budget binnenkrijgt. U kunt dit op twee manieren regelen.
- Ofwel u betaalt deze extra (of duurdere) zorg rechtstreeks uit aan uw zorgverleners.
- Ofwel, de betaling voor meer of duurdere zorg verloopt via een vrijwillige storting aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarbij gelden de regels van de SVB voor zo’n extra storting.
In beide gevallen kunt u deze extra kosten aftrekken als uitgaven voor particuliere verpleging en verzorging. Maar laat u de betaling via de Sociale Verzekeringsbank lopen, dan kunt u alleen het bedrag aftrekken dat door de SVB in 2022 daadwerkelijk gebruikt is voor extra betalingen aan uw zorgverleners. U krijgt hiervan een specificatie van de SVB.
Let op: de wettelijke eigen bijdrage die u voor deze zorg aan het CAK betaalt is niet aftrekbaar!
Als uw zorgverlener ook huishoudelijk werk deed, zijn de kosten daarvan niet aftrekbaar als geneeskundige hulp. Deze uitgaven kunt u mogelijk wel opvoeren bij het onderdeel extra gezinshulp.
Particuliere verpleeginstelling
Verbleef u in 2022 in een particulier verpleeghuis, verzorgingshuis, zorghotel of een andere instelling die niet via de Wet langdurige zorg (Wlz) gefinancierd werd, dan geldt een deel van de pensionprijs als uitgave voor geneeskundige hulp. Dat geldt alleen voor dat deel van de pensionprijs dat aantoonbaar bestaat uit kosten voor verpleging en verzorging. De instelling waar u verblijft, zal hierover afspraken moeten maken met de Belastingdienst.
Bewonersvakantie
Zorginstellingen organiseren vaak collectieve bewonersvakanties. De extra kosten voor verpleging, verzorging en begeleiding tijdens zo’n vakantie worden niet vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarom brengen de instellingen deze kosten in rekening bij de bewoners.
Deze kosten bestaan uit drie onderdelen:
- De kosten voor ziekenzorg (verpleging en verzorging), zoals hiervoor omschreven. Deze kosten zijn aftrekbaar als geneeskundige hulp. U kunt niet alleen de salariskosten voor de begeleiders meetellen, maar ook hun reis- en verblijfskosten.
- De kosten voor persoonlijke ondersteuning en (niet-medische) begeleiding. Deze kosten zijn aftrekbaar als extra gezinshulp, volgens de regels van die aftrek. Ook bij deze aftrek kunt u reis- en verblijfskosten meerekenen.
- De reis- en verblijfskosten voor u als bewoner. Deze kosten zijn niet aftrekbaar.
Omdat u een splitsing moet maken tussen deze drie onderdelen, hebt u een gespecificeerde factuur nodig van de instelling die deze kosten in rekening brengt.
Regelt u als bewoner van een Wlz-instelling zelf een vakantie en neemt u betaalde begeleiders mee, dan gelden dezelfde regels als voor bewonersvakanties die de instelling organiseert. In dat geval kunt u dus ook de kosten voor uw begeleiders aftrekken als geneeskundige hulp of als extra gezinshulp, afhankelijk van welke diensten zij aan u verlenen.
Ook wooninitiatieven die met persoonsgebonden budgetten vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gefinancierd worden, organiseren collectieve bewonersvakanties. In dat geval zijn de extra uitgaven voor salarissen en verblijfskosten voor verplegend en verzorgend personeel niet zonder meer aftrekbaar. Alleen als deze kosten niet gedekt worden door het persoonsgebonden budget, maar u ze zelf betaalt, kunt u ze aftrekken, volgens de bovenstaande regels.
Alle informatie in deze rubriek gaat over het belastingjaar 2022. U kunt aangifte inkomstenbelasting over dat jaar doen vanaf 1 maart 2023.