Fiscaal partnerschap bij opname in een zorginstelling
Bent u fiscale partners van elkaar en wordt één van u beiden opgenomen in een instelling die gefinancierd wordt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), dan gelden de volgende regels.
- Bent u gehuwd of bent u een geregistreerd partnerschap aangegaan, dan blijft u fiscaal partners, ook als een van u beiden in een zorginstelling wordt opgenomen.
- Woonde u samen op hetzelfde adres en was u om die reden fiscale partners, dan blijft de Belastingdienst u als fiscale partners beschouwen zolang geen van u beiden een andere fiscale partner heeft, ook al staat u niet meer ingeschreven op hetzelfde adres in de gemeentelijke Basisregistratie personen (BRP). Wilt u in die situatie geen fiscale partners meer zijn, dan moet u dat schriftelijk aan de Belastingdienst laten weten.
Is het voordelig om fiscale partners te blijven als één van ons beiden in een zorginstelling gaat wonen?
Meestal wel. U betaalt dan namelijk de lage eigen bijdrage voor het verblijf. Die eigen bijdrage is lager, omdat de partner thuis ook nog een huishouden draaiende moet houden.
Ouderen met een partner in een instelling
Bent u fiscale partners, hebt u allebei AOW en wordt één van u op genomen in een zorginstelling, dan gelden de volgende regelingen.
- Omdat u apart woont, hebt u allebei recht op de alleenstaande ouderenkorting (een heffingskorting). Ongeacht of u AOW voor partners of AOW voor alleenstaanden krijgt. U kunt de alleenstaande ouderenkorting aanvragen door in de aangifte aan te geven dat u AOW voor alleenstaanden ontvangt (dus ook als u AOW voor partners blijft ontvangen). Het lijkt dan alsof u de aangifte niet helemaal naar waarheid invult. Toch is dit echt de regel. Dat komt door een uitspraak die het Hof Den Bosch heeft gedaan op 21 juli 2005. Meer informatie kunt u lezen in: Vragen en antwoorden over de heffingskortingen, vraag 2.8 (p. 6), uitgave Belastingdienst 2020.
- De Sociale Verzekeringsbank (SVB) vraagt aan u of u AOW voor fiscale partners wilt blijven ontvangen of AOW voor alleenstaanden. Het lijkt voordelig om te kiezen voor AOW voor alleenstaanden. Het totaalbedrag van deze twee uitkeringen is namelijk hoger dan het bedrag aan AOW voor fiscale partners. Het nadeel is dat u vervolgens de hoge eigen bijdrage (voor alleenstaanden) betaalt voor het verblijf in de instelling. Meestal weegt het voordeel van een hogere AOW niet op tegen het nadeel van een hogere eigen bijdrage. Vraag zo nodig hulp van een deskundige van uw belangenvereniging om dit voor u na te rekenen.
Alle informatie in deze rubriek gaat over het belastingjaar 2022. U kunt aangifte inkomstenbelasting over dat jaar doen vanaf 1 maart 2023.