Fiscale partners
Voor de aangifte inkomstenbelasting maakt het een groot verschil of u individueel aangifte doet, of als fiscale partners.
De Belastingdienst heeft een handig stroomschema om te bepalen of u fiscale partners bent of niet. Beantwoord de vragen met ‘ja’ of ‘nee’ en u komt vanzelf bij het goede antwoord. Hieronder vindt u meer informatie over fiscaal partnerschap.
Gehuwd of geregistreerd partner
Samenwonend
Opgenomen in een zorginstelling
Aanverwantschap
Verdelen
Het hele jaar fiscale partners
Fiscale partner overleden
Gehuwd of geregistreerd partner
Bent u gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan (bij de burgerlijke stand), dan wordt u door de Belastingdienst altijd als fiscale partners beschouwd. Ook als u niet bij elkaar woont.
Wij gaan scheiden. Zijn we ook dan nog fiscale partners?
Dat hangt ervan af. Om niet meer als fiscale partners beschouwd te worden moet u om te beginnen niet meer ingeschreven staan op hetzelfde adres in de Basisregistratie personen (BRP). Verder geldt als regel dat het huwelijk of het geregistreerd partnerschap formeel opgeheven moet zijn, of dat één van u beiden een verzoek tot scheiding heeft ingediend bij de rechter.
Samenwonend
Woont u samen, maar bent u niet gehuwd en ook geen geregistreerd partners, dan gelden er wettelijke regels om te bepalen of u de fiscale partner bent van degene met wie u samenwoont. Voldoet u aan de voorwaarden, dan bent u fiscale partners. Voldoet u niet aan de voorwaarden, dan bent u geen fiscale partners. U kunt dus niet kiezen of u fiscaal partner wilt zijn of niet.
Meer informatie over fiscaal partnerschap bij samenwonen.
Opgenomen in een zorginstelling
Bent u op grond van de bovenstaande regels fiscale partners en wordt één van u beiden opgenomen in een instelling die gefinancierd wordt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), dan blijft de Belastingdienst u als fiscale partners beschouwen. Wilt u in die situatie geen fiscale partners meer zijn, dan moet u dat schriftelijk aan de Belastingdienst laten weten.
Meer informatie over fiscaal partnerschap bij opname in een zorginstelling.
Aanverwantschap
Het fiscaal partnerschap heeft gevolgen voor de zogenoemde ‘aanverwantschap’. Kinderen van uw fiscale partner worden bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting ook als uw kinderen beschouwd en omgekeerd. Dat kan voordelig zijn als u voor die kinderen kosten maakt, zoals zorgkosten.
Verdelen
Doet u als fiscale partners samen online aangifte, dan berekent u eerst uw gezamenlijke aftrek. Vervolgens mag u die aftrek per aftrekpost naar eigen inzicht verdelen over u beiden. U doet dat in de rubriek Verdelen. U mag zelf bepalen hoe u deze verdeling maakt. U kunt dus kiezen voor de verdeling die voor u het meest voordelig is.
Meer informatie over het verdelen van aftrekposten tussen fiscale partners.
Het hele jaar fiscale partners
U mag de inkomensbestanddelen en aftrekposten alleen samenvoegen en vervolgens verdelen over beide partners, als de Belastingdienst u het hele jaar 2022 als fiscale partners beschouwt. Bent u in de loop van 2022 getrouwd, gaan samenwonen, gescheiden of hebt u de samenwoning verbroken, dan kunt u toch voor het hele jaar als fiscale partners aangemerkt worden. U moet daar wel zelf om vragen. Dat kan in de aangifte in de rubriek Partner.
Fiscale partner overleden
Is uw fiscale partner in 2022 overleden, dan kunt u ervoor kiezen om dat hele jaar nog als fiscale partners beschouwd te worden. U kunt er ook voor kiezen om het fiscale partnerschap direct te beëindigen.
Het hele betreffende jaar fiscale partners blijven heeft als voordeel dat u bepaalde aftrekposten kunt verdelen tussen u en uw (overleden) partner. Het nadeel is dat u de fiscale afwikkeling pas na afloop van het jaar kunt afronden, als ook uw inkomensgegevens bekend zijn.
Meer informatie over de belastingaangifte na een overlijden leest u op Belastingdienst.nl.
Alle informatie in deze rubriek gaat over het belastingjaar 2022. U kunt aangifte inkomstenbelasting over dat jaar doen vanaf 1 maart 2023.