Tegemoetkoming specifieke zorgkosten
Uw inkomen kan zo laag zijn dat u niet of nauwelijks belasting hoeft te betalen. Ook in dat geval kunt u belastinggeld terugkrijgen. Dat is geregeld in het Besluit tegemoetkoming specifieke zorgkosten.
Deze tegemoetkoming geldt alleen voor de zorgkosten en niet voor andere persoonsgebonden aftrekposten. Als u zorgkosten hebt opgevoerd bij uw belastingaangifte en u voldoet aan de voorwaarden voor deze tegemoetkoming, dan krijgt u vanzelf bericht van de Belastingdienst. U hoeft dus nergens een vinkje te zetten of aan te geven dat u in aanmerking wilt komen voor deze tegemoetkoming.
Let op: het ‘Overzicht belastingen en premies’ in de online aangifte houdt nog geen rekening met de tegemoetkoming. Er kan hier dus staan dat u € 0 terugkrijgt, terwijl u wel degelijk recht hebt de tegemoetkoming specifieke zorgkosten. Haak daarom niet af en stuur uw aangifte gewoon in, inclusief de aftrekbare zorgkosten!
Krijg ik deze tegemoetkoming snel op mijn rekening?
Dat valt in de praktijk helaas nog weleens tegen. Vooral bij fiscale partners duurt het soms meer dan een half jaar voordat u bericht krijgt van de Belastingdienst dat u recht hebt op de tegemoetkoming specifieke zorgkosten. Hebt u dat bericht eenmaal binnen, dan volgt de uitbetaling meestal binnen enkele weken.
Restant van 2021
Bij de persoonsgebonden aftrek (waar de zorgkosten deel van uitmaken) geldt dat u een restant van de aftrek van het belastingjaar 2021 naar het belastingjaar 2022 mag doorschuiven. U doet dat als u over het belastingjaar 2021 een te laag inkomen had om de aftrek volledig te verzilveren. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina Aangifte en teruggave.
Nu kan het zijn, dat u over het belastingjaar 2021 via de tegemoetkoming specifieke zorgkosten geld hebt teruggekregen. Het bedrag van deze tegemoetkoming kunt u dan niet ook nog een keer doorschuiven naar 2022. Dit deel van de aftrek over 2021 hebt u immers al verzilverd. Toch zit hier een addertje onder het gras. De tegemoetkoming specifieke zorgkosten kan namelijk nooit hoger worden dan uw inkomen. Kon u over het jaar 2021 zoveel zorgkosten aftrekken, dat uw inkomen negatief werd, dan compenseert de tegemoetkoming specifieke zorgkosten uw verzilveringsprobleem niet volledig. Het deel dat niet gecompenseerd is door de tegemoetkoming over 2021, kunt u alsnog doorschuiven naar 2021.
Voorbeelden
Uitgebreide informatie en rekenvoorbeelden over de tegemoetkoming specifieke zorgkosten is te vinden op desite van de Belastingdienst.
Alle informatie in deze rubriek gaat over het belastingjaar 2022. U kunt aangifte inkomstenbelasting over dat jaar doen vanaf 1 maart 2023.