Samenwonen en fiscaal partnerschap
Woont u samen, maar bent u niet gehuwd en ook niet elkaars geregistreerd partner, dan gelden er wettelijke regels om te bepalen of u fiscale partners bent of niet. U mag dus niet zelf kiezen.
De eerste regel voor het fiscaal partnerschap is dat u beiden ingeschreven staat op hetzelfde woonadres in de Basisregistratie personen (BRP). Naast deze eerste regel moet u voldoen aan ten minste één van de volgende voorwaarden. U kunt de voorwaarden één voor één aflopen. Zodra u ‘ja’ antwoordt, bent u fiscale partners.
- U bent allebei meerderjarig en u hebt in 2022 of eerder een samenlevingsovereenkomst afgesloten bij de notaris. Stond u al vanaf 1 januari op hetzelfde adres ingeschreven, maar hebt u pas in de loop van 2022 een samenlevingsovereenkomst bij de notaris afgesloten, dan wordt u door de Belastingdienst toch automatisch voor het hele jaar 2022 als fiscale partner aangemerkt.
- U hebt samen een kind.
- Eén van u heeft een kind van de ander erkend.
- U bent bij een pensioenfonds aangemeld als pensioenpartner.
- U bent samen eigenaar van de woning waarin u allebei woont.
- U bent allebei meerderjarig, u woont op hetzelfde adres en op dat adres staat ook een minderjarig kind van één van u beiden ingeschreven. U vormt dan een zogenoemd ‘samengesteld gezin’. Deze regel geldt niet als die andere meerderjarige een onderhuurder is, met wie u uitsluitend een zakelijke relatie hebt. U moet dan wel beschikken over een schriftelijke huurovereenkomst met die onderhuurder.
- U bent meerderjarig en u woont met uw minderjarige kind in een opvangwoning of een huis voor beschermd wonen (met een indicatie vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning) en op dat adres staat ook een andere volwassen bewoner ingeschreven. U bent dan fiscale partners met die andere volwassen bewoner. Wilt u dat niet, dan moet u samen met die andere bewoner(s) aan de Belastingdienst doorgeven dat u geen fiscale partners wilt zijn. U moet dan een kopie kunnen laten zien van de Wmo-beschikkingen op grond waarvan u in de opvangwoning of het huis voor beschermd wonen verblijft.
- U was in 2021 al fiscale partners en uw situatie is niet veranderd.
De Belastingdienst kijkt niet naar de aard van uw relatie. U kunt ook fiscaal partner zijn van uw meerderjarige kind, van een van uw ouders, van uw broer of zus of van een inwonende huisvriend. Voor ouders en meerderjarige kinderen die fiscale partner willen zijn, geldt als aanvullende regel dat het kind op 1 januari 2022 27 jaar of ouder moet zijn.
U kunt maar één fiscale partner tegelijk hebben. U kunt dus geen fiscale partner zijn van een huisgenoot die al de fiscale partner is van iemand anders.
Alle informatie in deze rubriek gaat over het belastingjaar 2022. U kunt aangifte inkomstenbelasting over dat jaar doen vanaf 1 maart 2023.