Trefwoorden
Waar wilt u meer over weten? Klik in de trefwoordenlijst en u wordt direct doorgestuurd naar de juiste informatie.
Inkomen
Dagelijks leven
Wonen
Vervoer
Kinderen
Medische behandelingen
Zorg
Inkomen
- Extra startersaftrek ondernemers Speciaal voor startende ondernemers met een arbeidshandicap: duizenden euro’s extra startersaftrek.
- Financiële hulp van de gemeente Komt u door uw handicap of ziekte voor hoge kosten te staan, die u met uw inkomen niet kunt dragen? Klop dan aan bij de gemeente voor financiële ondersteuning.
- Financiële hulp van fondsen Lang niet voor alle kosten bestaan wettelijke regelingen of vergoedingen. Mogelijk kunt u wel terecht bij een fonds voor individuele financiële hulp.
- Fiscale partners Voor de aangifte inkomstenbelasting maakt het veel uit of u fiscale partners bent of niet. Er gelden sluitende regels om dat te bepalen.
- Hulp bij de aangifte Allerlei mensen kunnen u helpen bij de aangifte inkomstenbelasting. Iemand uit uw omgeving, een deskundige vrijwilliger van een belangenorganisatie of een professionele belastingadviseur.
- Jonggehandicaptenkorting Hebt u Wajong recht? Dan hebt u ook recht op een extra heffingskorting bij de aangifte inkomstenbelasting.
- Tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten Iedereen die een uitkering krijgt van het UWV vanwege een arbeidsongeschiktheid van meer dan 35%, krijgt elk jaar in november een extra bedrag uitgekeerd.
- Tegemoetkomingsregeling specifieke zorgkosten Hebt u hoge zorgkosten, dan kunt u een deel van die kosten terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. Maar wat als uw inkomen zo laag is dat u nauwelijks belasting betaalt? Valt er dan nog wel iets terug te krijgen? Toch wel, dankzij deze tegemoetkomingsregeling.
- Verhoging van de aftrek van zorgkosten Is uw inkomen niet al te hoog? Dan mag u de aftrek van zorgkosten verhogen met een vast percentage. Dat scheelt behoorlijk!
Dagelijks leven
- Kleding en beddengoed Door uw handicap of ziekte kunt u voor hoge kosten voor kleiding en beddengoed komen te staan. Die kosten kunt u aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Medische hulpmiddelen Lang niet alle hulpmiddelen worden vergoed door de gemeente of door uw zorgverzekeraar. Maak daarom gebruik van de aftrek van kosten voor hulpmiddelen, bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
Wonen
- Bijzondere bijstand Als u een laag inkomen hebt, kan een onverwachte dure aankoop een probleem zijn. Terwijl het wel gaat om spullen die een mens echt nodig heeft: een wasmachine, nieuwe vloerbedekking, een bank. De gemeente kan u helpen, met bijzondere bijstand.
- Ruimere huurtoeslag Betaalt u een extra hoge huur voor uw aangepaste woning? Dan krijgt u ook extra huurtoeslag.
- Tijdelijk verblijf thuis(bij verblijf in een zorginstelling). Woont uw kind, broer, zus of iemand van wie u de mentor of de curator bent in een zorginstelling? En haalt u deze ‘verwant’ regelmatig op om bij u te logeren? Dan kunt u de kosten die u daarvoor maakt aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting.
- Woningaanpassingen De kosten voor woningaanpassingen zijn niet meer aftrekbaar. Alleen als u vóór 2014 kosten hebt gemaakt voor woningaanpassingen en de afschrijving loopt nog door tot uiterlijk 2018, dan kunt u die afschrijving nog wel aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
Vervoer
- Aanpassingen aan vervoermiddelen Auto-aanpassingen zijn duur. Ook voor aanpassingen aan een fiets, brommobiel of ander vervoermiddel maakt u vaak behoorlijke kosten. Die kosten zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Lagere autobelastingen rolstoelbus Voor aangepaste rolstoelbussen geldt een lager tarief voor de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). En u betaalt geen aanschafbelasting (BPM). Dat scheelt behoorlijk.
- Reiskosten ziekenbezoek Wordt een (voormalig) huisgenoot langer dan een maand ergens anders verpleegd en gaat u daar regelmatig op bezoek? Dan zijn uw reiskosten aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Leefvervoer Vervoer is een van de grootste kostenposten in het dagelijks leven. Zeker als u met een handicap of ziekte te maken hebt en u voor elke verplaatsing gebruik maakt van de auto. Dan is het goed te weten dat u die kosten voor een deel knt terugkrijgen, via de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Ziekenvervoer Naar het ziekenhuis, naar de dokter, naar het revalidatiecentrum, naar de fysiotherapeut, u blijft reizen. De kosten daarvoor worden lang niet altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. U kunt ze dan aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
Kinderen
- Aftrek van zorgkosten voor kinderen De aftrek van zorgkosten geldt niet alleen voor uzelf en voor uw fiscale partner. U kunt ook kosten aftrekken die u maakt voor uw kinderen tot 27 jaar, ongeacht of ze bij u wonen of ergens anders.
- Dubbele kinderbijslag Voor kinderen met een handicap maakt u meer kosten. Daarom kunt u voor hen dubbele kinderbijslag krijgen.
- Lijfrente voor een gehandicapt (klein)kind Sparen voor uw gehandicapte kind of kleinkind kan op een fiscaal vriendelijke manier. Door premie te betalen voor een lijfrentepolis, die begint met uitbetalen als uw kind meerderjarig is. De premie kunt u aftrekken.
Medische behandelingen
- Alternatieve geneeswijzen Ook de kosten voor alternatieve geneeswijzen zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten. Maar alleen als die alternatieve behandeling wordt verzorgd door een erkende arts of paramedicus.
- Arts en ziekenhuis Medische behandeling door een erkende arts of in het ziekenhuis vallen meestal onder de basisverzekering. Maar als dat niet zo is en u de kosten zelf draagt, kunt u die aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Behandeling in het buitenland Volgt u een medische behandeling in het buitenland en vergoedt uw verzekeraar de kosten niet? Dan kunt u deze kosten aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Dieet Aangepast eten is duurder dan gewoon eten. Volgt u een dieet omdat een arts of erkende diëtist dat heeft voorgeschreven? Maak dan gebruik van de aftrek van dieetkosten bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Experimentele behandelingen Volgt u een experimentele medische behandeling en vergoedt uw verzekeraar de kosten niet? Dan kunt u deze kosten aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Fysiotherapeut Betaalt u de rekening van de fysiotherapeut of een andere paramedische hulpverlener zelf? Dan kunt u die kosten aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Medicijnen Kosten voor medicijnen die een arts aan u heeft voorgeschreven en die u niet vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar kunt u aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Tandarts Betaalt u de rekening van de tandarts, mondhygiënist of kaakchirurg zelf? Dan kunt u die kosten aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Zorgtoeslag Een laag inkomen en een hoge premie voor uw zorgverzekering, het is geen ideale combinatie. De zorgtoeslag compenseert deze kosten voor een deel.
Zorg
- Aftek van zorgkosten Hebt u aantoonbaar veel uitgaven voor zorg, hulpmiddelen en voorzieningen? Dan kunt u diew vrijwel zeker aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten. Lees hier in het kort hoe u dit belastingvoordeel naar u toe kunt halen.
- Bewonersvakantie Zorginstellingen organiseren vaak collectieve vakantiereizen voor hun bewoners. Ze brengen daarvoor extra kosten in rekening voor de verpleging en verzorging op het vakantieadres. Die kosten zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Eigen bijdragen en eigen risico Voor veel zorg, hulp, hulpmiddelen, voorzieningen en vergoedingen gelden eigen risico’s en eigen bijdragen. Daardoor komen vaak aanzienlijke bedragen voor uw eigen rekening. Ook al draagt u al deze kosten zelf, u kunt ze meestal niet aftrekken als specifieke zorgkosten. In enkele gevallen kan dat juist weer wel.
- Particuliere huishoudelijke hulp of persoonlijke ondersteuning Huurt u zelf huishoudelijke hulp of persoonlijke ondersteuning in en hebt u die hulp nodig vanwege uw handicap of ziekte, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de aftrek van extra gezinshulp bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Particuliere verpleging en verzorging in een zorginstelling Woont u in een particuliere zorginstelling (die dus niet vanuit de Wet langdurige zorg betaald wordt), dan kunt u de kosten die bij u in rekening gebracht worden voor verpleging en verzorging aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.
- Particuliere verpleging en verzorging thuis Huurt u zelf particuliere verpleging en verzorging in (bijvoorbeeld omdat u niet uitkomt met het persoonsgebonden budget of met de zorg die de wijkverpleging levert), dan kunt u de kosten hiervoor aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel zorgkosten.