Dieet op voorschrift
Uitgaven voor een dieet op voorschrift van een arts of diëtist zijn aftrekbaar als specifieke zorgkosten. Er gelden verschillende regels en bepalingen rond deze aftrek.
U kunt alleen dieetkosten aftrekken als het gaat om een dieet dat is voorgeschreven door een erkende arts of diëtist. U hebt hiervoor een schriftelijke dieetbevestiging over het jaar 2022 nodig. Alleen de originele, volledig ingevulde dieetbevestiging telt. U kunt deze dieetbevestiging downloaden op de website Belastingdienst.nl. Print het formulier uit en laat het invullen door uw arts of diëtist. Bewaar de ingevulde dieetbevestiging als bewijs.
Ik heb een dieetverklaring uit 2021. Kan ik die ook gebruik voor de aangifte over het jaar 2022? Mijn situatie is niet veranderd.
Nee, dat kan niet. U moet beschikken over een gedagtekende en door de arts of diëtist ondertekende dieetverklaring voor het jaar 2022. Als u een dieet jarenlang volgt, moet u dus elk jaar opnieuw uw arts of diëtist om een dieetverklaring vragen. Dat is vervelend, maar het is nu eenmaal een eis die de Belastingdienst stelt.
Dieetlijst
U kunt alleen dieetkosten aftrekken voor een dieet dat voorkomt in de volledige Dieetlijst 2022 op Belastingdienst.nl. Daarbij gelden vaste bedragen per dieet. De dieetlijst wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Soms leidt dat tot grote verschillen. Maar deze keer is de dieetlijst voor het jaar 2022 exact dezelfde als die voor het jaar 2021.
Bijzonderheden
Bij de aftrek van dieetkosten gelden de volgende bijzonderheden.
- In de dieetlijst staan niet de werkelijke kosten van het dieet. Het gaat om standaardbedragen, die niet kostendekkend zijn. De Belastingdienst gaat er bij het maken van de tabel vanuit dat u een deel van de kosten zelf moet dragen.
- U hoeft geen bonnen te bewaren of een administratie bij te houden van het dieet. Het is voldoende dat u over een dieetverklaring beschikt.
- In de dieetlijst staan de bedragen voor het hele jaar 2022. Als u het dieet maar een deel van het jaar volgde, dan moet u het bedrag in de dieetlijst naar evenredigheid verminderen. Volgde u bijvoorbeeld vier maanden een dieet, neem dan een derde (4/12) van het bedrag dat in de dieetlijst staat.
- Hebt u een vergoeding gekregen voor het volgen van het dieet, dan moet u die vergoeding in mindering brengen op de aftrekbare kosten.
Ik volg een dieet dat wel in de dieetlijst staat, maar voor een andere aandoening dan in die lijst staat aangegeven. Kan ik dan toch dieetkosten aftrekken?
Helaas, dat kan niet. Uw arts of diëtist kan alleen een dieet aangeven in de dieetverklaring voor uw specifieke aandoening. Alleen dan zijn uw dieetkosten aftrekbaar. Dat heeft de Belastingdienst onlangs nog eens expliciet aangegeven.
Verschillende situaties
In verschillende situaties gelden telkens gedetailleerde regels rond de aftrek van dieetkosten.
U volgde meer dan één dieet
- Volgde u in 2022 twee volkomen verschillende diëten (zonder enige overlap in de dieetomschrijving), dan mag u van elk dieet het vaste bedrag uit de dieetlijst aftrekken. U hebt immers de meerkosten van beide diëten te dragen. U kunt zo’n extra dieet invoeren onder het knopje ‘Nog een dieet toevoegen’.
- Volgde u in 2022 twee diëten die elkaar gedeeltelijk overlappen, dan mag u maar van één van die diëten het vaste bedrag uit de dieetlijst aftrekken. U mag daarbij kiezen voor het hoogste bedrag, voor het meest uitgebreide dieet.
U hebt meerdere aandoeningen
- Volgde u in 2022 voor verschillende ziektebeelden en aandoeningen hetzelfde dieet, dan mag u maar één keer het vaste bedrag voor dat dieet aftrekken. U volgt immers maar één dieet, ook al is dat om meerdere redenen.
Meerdere personen in het gezin volgden een dieet
- Volgden in 2022 meerdere personen in het gezin om medische redenen een dieet, dan kunt u telkens per persoon het betreffende bedrag in de dieetlijst meerekenen. De online aangifte vraagt hiernaar, met de tekst ‘Is er nog een persoon voor wie u (of uw partner) kosten maakte voor een dieet?’
- Volgde u in het gezin (als ouders of als broers en zusjes) uitsluitend om opvoedkundige redenen hetzelfde dieet, dan kunt u de extra kosten voor de andere gezinsleden niet aftrekken.
U bent gescheiden en uw kind (jonger dan 27 jaar) dat een dieet volgt, woont beurtelings bij u en bij uw ex-partner (co-ouderschap)
- U kunt beiden gebruik maken van de dieetaftrek. U moet dan wel het forfaitaire bedrag voor het dieet verdelen tussen u beiden, bijvoorbeeld door allebei het halve bedrag in uw aangifte op te nemen.
Alle informatie in deze rubriek gaat over het belastingjaar 2022. U kunt aangifte inkomstenbelasting over dat jaar doen vanaf 1 maart 2023.