Hulp bij de aangifte
Er zijn allerlei mensen die u kunnen helpen bij de aangifte inkomstenbelasting.
- Iemand uit uw directe omgeving. Zorg wel dat het iemand is die echt verstand heeft van belastingzaken en vooral van de aftrekposten die voor mensen met een handicap of chronische ziekte belangrijk zijn. Twijfelt u daaraan, vraag dan liever om hulp bij een belangenorganisatie.
- Een deskundige vrijwilliger bij een belangenorganisatie waar u lid van bent. Dat kan een gehandicaptenorganisatie zijn, maar ook een vakbond of een ouderenbond. Zij worden door hun organisatie getraind in het helpen van hun leden bij het doen van aangifte inkomstenbelasting. Vakbonden die hun leden helpen bij de aangifte zijn bijvoorbeeld de FNV Belastingservice (088 368 03 68) en de CNV Belastingservice (030 751 10 50). Seniorenorganisaties die belastinghulp aanbieden zijn bijvoorbeeld de ANBO Belastingservice (0348 46 66 91) en de KBO-PCOB Hulp bij de belastingaangifte (via de lokale afdelingen). Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden bij u in de buurt.
- Belastingspreekuren bij de Bibliotheek. Vaak gerund door plaatselijke vrijwilligers of mensen van het sociale wijkteam. Zij krijgen ondersteuning van de Belastingdienst. Voor tijden en plaatsen, kijk op Gidsvoornederland.nl.
- Een vrijwilliger bij een belastingwinkel. Het gaat vaak om studenten fiscaal recht of fiscale economie. Zij geven gratis advies aan mensen met een laag inkomen.
- Een erkende, professionele belastingadviseur. Die is deskundig, maar duur.
Kan iemand anders namens mij de aangifte invullen?
U kunt iemand uit uw omgeving machtigen om de aangifte namens u in te vullen. Die persoon heeft daarvoor een machtigingscode nodig. Het gaat om een unieke code, die alleen geldig is voor de aangifte over het belastingjaar 2021.
- U kunt zo’n machtigingscode aanvragen op machtigen.digid.nl. U moet daarvoor wel zelf over een DigiD beschikken.
- Hebt u geen DigiD? Dan kunt u zo’n machtigingscode telefonisch aanvragen bij de Helpdesk DigiD, telefoon 088 123 65 55 (lokaal tarief). Dat kan op werkdagen van 8:00-22:00 uur.
In beide gevallen krijgt u zelf de machtigingscode toegestuurd. Die code geeft u aan degene die namens u de aangifte verzorgt.
Kan iemand anders namens mij een machtiging aanvragen om mijn aangifte te verzorgen?
Ook dat kan. Op de website van de Belastingdienst staat hoe dit moet.
Geldt dat ook als iemand van een vakbond of ouderenbond de aangifte voor mij invult?
Ouderenbonden en vakbonden maken gebruik van speciale programma’s om uw aangifte te verzorgen en uw toeslagen te regelen. Hun medewerkers vertellen u precies wat u moet doen, zodat zij uw aangifte kunnen verzorgen.
Wat een gedoe met die machtigingen. Kan ik niet gewoon mijn DigiD aan iemand anders geven, die dan verder alles voor mij regelt?
Dat is niet verstandig. U blijft namelijk zelf verantwoordelijk voor alle informatie die met uw DigiD wordt uitgewisseld met de overheid. Dus niet alleen de aangifte inkomstenbelasting, maar bijvoorbeeld ook toeslagen. Inclusief uw bankgegevens, machtigingen voor automatisch af- of bijschrijven, enzovoorts. Door uw DigiD zelf te houden, voorkomt u dat er misbruik gemaakt kan worden van uw vertrouwen.
Je hoort de laatste tijd wel eens over vage kantoortjes, die voor mensen allerlei aftrekposten invullen en er zo voor zorgen dat ze veel belastinggeld terugkrijgen. Stel dat ik met zo iemand in zee ga en het gaat fout, wie krijgt dan de schuld?
Als u twijfelt aan de betrouwbaarheid van een adviseur, ga dan niet met die persoon of zijn kantoor in zee. Als u weet, of had kunnen vermoeden, dat uw adviseur valse aftrekposten opvoert bij het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting, dan kan de Belastingdienst u daarop aanspreken. De belastingrechter vindt u dan namelijk ook zélf te kwader trouw.
Alle informatie in deze rubriek gaat over het belastingjaar 2022. U kunt aangifte inkomstenbelasting over dat jaar doen vanaf 1 maart 2023.