Lijfrente voor gehandicapt (klein)kind
Via een lijfrentevoorziening kunt u bijdragen aan een hoger inkomen voor uw gehandicapte of chronisch zieke kind of kleinkind. Een lijfrente is een periodieke uitkering, bijvoorbeeld per maand of per kwartaal. Die uitkering kan pas ingaan als uw (klein)kind meerderjarig is en moet levenslang doorlopen.
Voor een lijfrente betaalt u premie. Hoe hoger het bedrag dat u aan premie voor de lijfrente betaalt en hoe later de uitkering begint, hoe hoger het maandelijkse extra inkomen van uw (klein)kind.
De premie die u betaalt voor een lijfrentevoorziening voor een gehandicapt (klein)kind is aftrekbaar in box 1. Bedenk wel dat uw (klein)kind later wel inkomstenbelasting moet betalen over de uitkeringen. Die inkomstenbelasting wordt door de meeste verzekeraars alvast op de uitkering ingehouden, net als bij een salaris of bij een uitkering van de gemeente of van het UWV.
In de rubriek Uitgaven kunt u bij het onderdeel ‘Uitgaven voor de volgende inkomensvoorzieningen: … een uitkering voor een meerderjarig invalide (klein)kind’ de premie voor zo’n toekomstige uitkering aftrekken.
Wilt u voor deze regeling in aanmerking komen? Dan moet de lijfrente waarvoor u de premie aftrekt, voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Op het moment dat de periodieke uitkeringen uit de lijfrente beginnen, moet uw (klein)kind meerderjarig zijn.
- De uitkeringen mogen niet eerder stoppen dan bij het overlijden van het (klein)kind.
- Op het moment dat de periodieke uitkeringen uit de lijfrente beginnen, moet uw (klein)kind gehandicapt of chronisch ziek zijn. Uw (klein)kind hoeft dat dus nog niet te zijn op het moment dat u premie aftrekt. Maar het moet dan wel duidelijk zijn dat uw (klein)kind een zodanige medische prognose heeft, dat dit wel te verwachten is. De Belastingdienst kan vragen om een verklaring van een medisch specialist waarin de te verwachten ontwikkeling van de ziekte of beperking wordt beschreven.
- Verder gelden alle regels voor wat wel en niet door de Belastingdienst als een lijfrente wordt aangemerkt.
U bent bij deze aftrek niet gebonden aan de zogenoemde jaarruimte of reserveringsruimte (zoals die wel geldt voor inkomensvoorzieningen voor uzelf). Toch zijn de premies voor lijfrenten voor meerderjarige invalide (klein)kinderen niet onbeperkt aftrekbaar. De uitkeringen moeten formeel ‘strekken tot voorziening in het levensonderhoud, overeenkomstig zijn plaats in de samenleving’. De premies zijn daarom aftrekbaar als de uitkeringen ertoe leiden dat uw (klein)kind dezelfde levensstandaard kan handhaven als zijn ouders. Daarbij wordt rekening gehouden met de meerkosten die een beperking met zich meebrengt. In de praktijk wordt deze regel door de Belastingdienst ruimhartig uitgelegd.
Is zo’n lijfrente voordelig?
Niet altijd. De uitkeringen uit de lijfrente verhogen het inkomen van uw (klein)kind in de toekomst. Daardoor krijgt uw (klein)kind later mogelijk minder huurtoeslag of zorgtoeslag. Of het betaalt hogere eigen bijdragen voor bepaalde voorzieningen. Verblijft uw kind of kleinkind als volwassene in een zorginstelling die vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gefinancierd wordt, dan is meestal het enige effect dat de eigen bijdrage voor dit verblijf omhooggaat.
Wat kan ik nog meer doen om ervoor te zorgen dat mijn kind later niet in armoede vervalt?
Er zijn verschillende mogelijkheden.
- U kunt sparen voor uw kind. U maakt dan een apart potje spaargeld of ander vermogen, dat u bij testament nalaat aan uw kind. Het nadeel hiervan is dat dit potje zowel bij u (zolang het nog op uw naam staat) als bij uw kind (als hij het erft) optelt bij het vermogen in box 3. Komt uw kind daarmee boven de geldende vrijstellingen, dan heeft dit gevolgen voor huurtoeslag, zorgtoeslag en eigen bijdragen voor zorg. Op dit moment is groen beleggen de enige mogelijkheid om dit nadeel te ontwijken: voor beleggingen in erkende groenfondsen geldt een extra vrijstelling in box 3. Helaas weet niemand hoelang dat nog zo blijft. Bovendien zijn er heel veel mensen die zo’n belegging willen afsluiten. Daardoor kennen de meeste erkende groenfondsen lange wachtlijsten. Of ze hanteren afwijkende voorwaarden. Verdiep u hier grondig in, voordat u ermee begint.
- Geld geven aan uw kind. Let daarbij wel op dat u niet boven de wettelijke grenzen gaat die gelden voor belastingvrij schenken. Op de website van de Belastingdienst vindt u de regels tot hoever u kunt gaan, zonder dat uw kind belasting hoeft te betalen over de schenking.
- Zorgen dat uw kind goed in de spullen zit. Let wel op dat u hierbij de wettelijke grenzen voor belastingvrij schenken in de gaten houdt. Die gelden namelijk zowel voor geld als voor goederen samen. Uw kind overladen met dure spullen die het later misschien kan verkopen is dus geen oplossing.
- Afspraken maken in de familie over de zorg voor een gehandicapte broer of zus.
Alle informatie in deze rubriek gaat over het belastingjaar 2022. U kunt aangifte inkomstenbelasting over dat jaar doen vanaf 1 maart 2023.