Uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis van een gehandicapte
U kunt deze aftrekpost gebruiken als uw ernstig gehandicapte kind, broer, zus of iemand van wie u de mentor of curator bent normaal gesproken in een zorginstelling woont, maar regelmatig bij u logeert. Er geldt geen drempel.
Het kan gaan om verblijf in de weekenden, op doordeweekse dagen of in de vakantie. De term ‘verblijf thuis’ is overigens een beetje verwarrend. Het kan namelijk ook gaan om verblijf ergens anders, bijvoorbeeld op een vakantieadres.
Doelgroepen
Inkomen en vermogen
Dagen en kilometers
Vergoedingen
Geen drempel
Verdeling
Doelgroepen
De aftrek van uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis is beperkt tot een aantal groepen:
- Het moet gaan om uw kind, uw broer of uw zus. Het kan ook gaan om iemand anders, maar alleen als u voor die persoon door de rechter als mentor bent aangewezen of tot curator bent benoemd én als u diens persoonlijke belangen behartigt. In deze tekst wordt voor het gemak verder alleen gesproken over ‘verwanten’.
- Het moet gaan om verwanten van 21 jaar of ouder. Is uw verwant in de loop van 2022 21 jaar oud geworden, dan kunt u alleen de kosten aftrekken voor de periode na de 21e verjaardag.
- Uw verwant moet ‘doorgaans in een inrichting verblijven’, zoals een verpleeghuis, een gezinsvervangend tehuis of een woonvorm voor gehandicapten. Ook een particuliere woonvorm kan een ‘inrichting’ zijn, maar alleen als de bewoners niet beschikken over zelfstandige woonruimte, waarvoor ze apart huur betalen.
- Uw verwant moet ernstig gehandicapt zijn. Om te bepalen of dat zo is, geldt als regel dat ‘hij gelet op zijn beperkingen aanspraak maakt op opname in een bij of krachtens de Wlz geregelde intramurale inrichting’. Of dat zo is, kan bijvoorbeeld blijken uit een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
Inkomen en vermogen buiten beschouwing
Bij de berekening van de aftrek van uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis kunt u het inkomen en het vermogen van uw logee helemaal buiten beschouwing laten. U hoeft daar dus niet naar te vragen en ook geen rekening mee te houden.
Dagen en kilometers
U vindt de aftrek in de online aangifte in het rijtje ‘Uitgaven’. Vink de aftrekpost aan en klik op Akkoord. Het programma opent dan het werkblad voor de aftrek van de uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis. Op dit werkblad vult u eerst de voorletters in van uw gehandicapte verwant en diens geboortedatum. Gaat het om een gehandicapte jonger dan 21 jaar, dan geeft de online aangifte een foutmelding. Klopt de geboortedatum wel, dan verschijnen er twee invulvakjes: ‘Aantal dagen thuis’ en ‘Aantal gereden kilometers’.
Aantal dagen thuis
Eerst vult u het aantal dagen in dat u de betreffende gehandicapte thuis (of bijvoorbeeld op een vakantieadres) hebt verzorgd. Tel alle dagen mee waarop uw bezoekende kind, broer of zus (of de persoon van wie u de mentor of curator bent), bij u is opgevangen. Dus ook de dagen waarop u hem of haar hebt opgehaald en weer naar de zorginstelling hebt gebracht. De online aangifte vermenigvuldigt dit bedrag met € 11 voor elke dag.
Aantal gereden kilometers
Vervolgens vult u het totaal aantal gereden kilometers in voor het halen en brengen. Daarbij geldt alleen de afstand van uw woonadres naar het adres van de zorginstelling en weer terug. Ook als u in werkelijkheid van en naar een vakantieadres en weer terug bent gereden. U kunt in dat geval niet de werkelijke kilometers van en naar het vakantieadres opvoeren, maar alleen de ‘fictieve’ kilometers van en naar uw woonadres. Dit geldt overigens ook als het vakantieadres op kortere afstand van de zorginstelling ligt dan uw woonadres. In dat geval werkt deze regel in uw voordeel.
U mag altijd het aantal gereden kilometers opgeven, ongeacht van welk vervoermiddel u gebruik gemaakt hebt. Het hoeft dus niet te gaan om vervoer per auto, het kan ook gaan om vervoer per trein of bus.
Om het juiste aantal kilometers te berekenen, neemt u voor elk bezoek vier keer de afstand. U moet namelijk zowel voor het halen als voor het brengen heen- én terugrijden. Als de zorginstelling bijvoorbeeld 30 kilometer van uw woonadres af ligt, rijdt u voor het halen 60 kilometer en voor het brengen nog eens 60. Dat is in totaal 120 km per bezoek.
De online aangifte vermenigvuldigt het aantal gereden kilometers met € 0,19 en telt het totaal direct op bij het bedrag per dag.
Af: vergoedingen
Hebt u een belastingvrije vergoeding ontvangen voor de uitgaven voor weekendbezoek, vul deze vergoeding dan in. Hebt u geen vergoeding ontvangen, vul dan niets in.
Geen drempel
De online aangifte berekent nu zelf welk bedrag u kunt aftrekken. Er geldt geen drempel voor de aftrek van uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u dus altijd de standaard bedragen aftrekken, ongeacht uw inkomen.
Verdeling
Doet u aangifte als fiscale partners, dan kunt u het totaalbedrag van de aftrek verdelen over u beiden. U mag zelf bepalen in welke verhouding u dat doet. In de online aangifte doet u dat in de rubriek Verdelen.
Alle informatie in deze rubriek gaat over het belastingjaar 2022. U kunt aangifte inkomstenbelasting over dat jaar doen vanaf 1 maart 2023.