Huurtoeslag

Huurtoeslag is een algemene regeling voor mensen met een relatief hoge huur en een laag inkomen. Voor mensen met een handicap of ziekte geldt in een aantal gevallen ruimere regelingen.

Aangepaste huurwoning

Woont u in een huurwoning die is aangepast vanuit de Wmo (uitgevoerd door de gemeente) en betaalt u daardoor een hogere huur? Dan krijgt u mogelijk extra huurtoeslag. Hiervoor geldt een gedetailleerde regeling, voor verschillende situaties.

Jong en gehandicapt

Bent u jonger dan 23 jaar en heeft u een handicap of ziekte (en beschikt u over een indicatie van het CIZ voor verblijf in een (zorginstelling), dan geldt voor u niet de lagere maximale huurgrens voor jongeren, maar de gewone, hogere maximale huurgrens voor 23 jaar en ouder.

Thuis verzorgd

Woont u samen met andere volwassenen in de woning en heeft één van u verzorging nodig (en beschikt deze bewoner over een CIZ indicatie voor verblijf in een zorginstelling), dan wordt bij de berekening van het recht op huurtoeslag en de bepaling van de hoogte van die toeslag één van uw inkomens buiten beschouwing gelaten. U krijgt daardoor eerder huurtoeslag en die toeslag is hoger.

Woonvormen

In principe krijgt u alleen huurtoeslag als u zelfstandige woonruimte huurt. Begeleid wonen en wonen in een groepswoning vallen daar niet onder. Toch kunt u er als bewoner soms huurtoeslag krijgen. Dat kan alleen als de organisatie waar u woont, daar afspraken over gemaakt heeft met de Belastingdienst Toeslagen. Vraag ernaar bij uw verhuurder!

Partner opgenomen in een zorginstelling

Krijgt u huurtoeslag als toeslagpartners en wordt één van u langdurige (langer dan een jaar) opgenomen in een zorginstelling, dan kan dat gevolgen hebben voor de huurtoeslag. Daarbij maakt het vooral uit of degene die opgenomen wordt, ook bij de gemeente op dat adres wordt ingeschreven. Dat kan voordelig zijn, maar soms juist niet. U leest hier meer over hoe dat werkt in verschillende situaties.

Aanvragen

De inkomensgrenzen voor de huurtoeslag zijn de afgelopen jaren telkens ruimer geworden. Het kan dus zijn dat u een paar jaar geleden geen huurtoeslag kreeg, maar dat u er ondertussen wel recht op hebt. U moet dan wel zelf deze toeslag aanvragen! Dat kan voor het jaar 2025 nog tot 31 augustus 2026, op de website van de Belastingdienst Toeslagen.

Meer informatie

  • Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de huurtoeslag, ga dan naar de website van de Belastingdienst Toeslagen. U kunt ook gratis bellen met de Belastingtelefoon 0800-0543.

De informatie op deze pagina is actueel voor het jaar 2025.