Regelingen voor arbeidsongeschikten
Naast de uitkering voor arbeidsongeschiktheid zelf, zijn er nog twee regelingen die specifiek van belang zijn voor mensen met een handicap of ziekte: de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten en de mogelijkheid voor het verhogen van de uitkering wegens ‘hulpbehoevendheid’.
Tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten
Arbeidsongeschikten krijgen elk jaar in september een extra tegemoetkoming van de uitkeringsinstantie UWV. U komt in aanmerking voor deze tegemoetkoming als u voldoet aan één van de volgende voorwaarden:
- U bent ten minste 35% arbeidsongeschikt. Op grond daarvan hebt u recht op een uitkering van UWV.
- U hebt recht op hulp om werk te vinden of te houden.
U hoeft niets te doen om de tegemoetkoming te krijgen. Als u er recht op hebt, krijgt u vanzelf bericht van het UWV.
Het kan gaan om een uitkering volgens de WAO, WIA (WGA en IVA), Wajong of WAZ. Bent u arbeidsongeschikt en krijgt u hiervoor een uitkering van een andere instantie (bijvoorbeeld de gemeente of een particuliere verzekeraar) of krijgt u helemaal geen uitkering, dan komt u dus niet in aanmerking voor de tegemoetkoming.
In 2023 bedroeg de tegemoetkoming € 197,72 netto. Het bedrag over 2024 wordt in juli 2024 bekendgemaakt. U krijgt de tegemoetkoming in september overgemaakt, samen met uw uitkering over die maand. U hoeft geen inkomstenbelasting over te betalen over de tegemoetkoming. In de wet is namelijk vastgelegd dat de tegemoetkoming niet als inkomen geldt. Niet voor de Belastingdienst of voor enige andere publiekrechtelijke regeling, voorziening of uitkering.
Meer informatie over de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten is te krijgen bij het UWV.
Verhoging van de arbeidsongeschiktheidsuitkering
Bij volledige arbeidsongeschiktheid bedraagt een uitkering maximaal 75% van het laatst verdiende loon (met een bovengrens) of 75% van het minimumloon. Bent u niet alleen volledig arbeidsongeschikt, maar ook blijvend ‘hulpbehoevend’ (de officiële term in de regeling), dan kan dit percentage verhoogd worden.
De verhoging geldt alleen voor mensen met een uitkering op basis van 80-100% arbeidsongeschiktheid. U woont zelfstandig en u hebt dagelijks en blijvend hulp of verzorging van anderen nodig.
- Kunt u hierdoor helemaal niet meer alleen zijn, dan kan uw uitkering verhoogd worden naar 100%.
- Kunt u zich nog wel een deel van de tijd alleen redden, dan kan uw uitkering verhoogd worden naar 85%.
Uitzonderingen
De verhoging wordt in een aantal gevallen met één stap teruggebracht (van 100% terug naar 85%, of van 85% terug naar 75%):
- U gaat 4 dagen per week (of meer) naar de dagopvang van een zorginstelling.
- U gaat in een woonvorm wonen waar u hulp op afroep krijgt.
- U krijgt zorg of hulp (al dan niet in de vorm van een persoonsgebonden budget) vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
- U gaat speciaal onderwijs volgen.
De verhoging vervalt volledig als u wordt opgenomen in een instelling voor langdurige zorg, gefinancierd vanuit de Wlz.
Meer informatie over de verhoging van de arbeidsongeschiktheidsuitkering is te krijgen bij het UWV.
De informatie op deze pagina is actueel voor het jaar 2024.