Inkomensondersteuning
Leven met een ziekte of beperking levert vaak meerkosten op. Daarom is er – naast de aftrek van zorgkosten en weekenduitgaven – nog een aantal regelingen voor inkomensondersteuning waar u een beroep op kunt doen. In deze rubriek vindt u een overzicht.
Inkomensondersteuning van de gemeente
Hebt u meerkosten door uw handicap of chronische ziekte? En is uw inkomen te laag om deze kosten zelf te dragen? Dan kunt u bij de gemeente aankloppen voor financiële ondersteuning.
Regelingen voor arbeidsongeschikten
Arbeidsongeschikten krijgen elk najaar een extra tegemoetkoming van de uitkeringsinstantie UWV.
Een volledige arbeidsongeschiktheid bedraagt een uitkering maximaal 75% van het laatst verdiende loon (met een bovengrens) of 75% van het minimumloon. Bent u niet alleen volledig arbeidsongeschikt, maar ook ‘hulpbehoevend’, dan kan dit percentage verhoogd worden naar 85% of zelfs 100%.
Zorgtoeslag
Hebt u een laag inkomen, dan is de premie voor uw zorgverzekering een zware last. De zorgtoeslag compenseert een deel van de premie.
Ruimere huurtoeslag
Huurtoeslag is een algemene regeling voor mensen met een relatief hoge huur en een laag inkomen. Voor mensen met een handicap of ziekte gelden in een aantal gevallen ruimere regelingen.
Dubbele kinderbijslag voor gehandicapt kind
Voor een kind met een ziekte of beperking hebt u vaak meer uitgaven dan voor andere kinderen. Om deze meerkosten te compenseren, kunt u dubbele kinderbijslag krijgen.
Lagere autobelastingen bij aangepaste rolstoelbus
Rijdt u vanwege uw handicap in een aangepaste rolstoelbus, dan komt u mogelijk in aanmerking voor verlaging van de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) en vrijstelling of teruggave van de BPM (aanschafbelasting).
Financiële steun van fondsen
Lang niet voor alle kosten bestaan wettelijke regelingen of vergoedingen. Er vallen veel gaten. Mogelijk kunt u wel terecht bij fondsen voor individuele hulp.
Studietoeslag
Studenten met een beperking of chronische ziekte kunnen vaak niet bijverdienen naast hun studie. Als u studiefinanciering of een basistoelage als tegemoetkoming voor scholieren ontvangt, kunt u studietoeslag aanvragen bij de gemeente waar u woont.
Cliëntondersteuning
Een onafhankelijke cliëntondersteuner helpt u de weg te vinden op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. Meer informatie over cliëntondersteuning, plus een overzicht van ondersteuners voor alle gemeenten in Nederland vindt u op
De informatie in deze rubriek is actueel voor het jaar 2025.