Gehandicaptenvoertuigen
De kosten voor gehandicaptenvoertuigen zijn aftrekbaar als kosten voor hulpmiddelen. Voorwaarde is wel dat ze voornamelijk (meer dan 70%) door mensen met een beperking gebruikt worden. Rolstoelen en scootmobielen zijn ook gehandicaptenvoertuigen, maar zij zijn uitdrukkelijk van deze aftrek uitgezonderd.
Een gehandicaptenvoertuig is een voertuig dat specifiek is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte. Zo’n voertuig moet aan allerlei wettelijke eisen voldoen. Gehandicaptenvoertuigen worden vrijwel uitsluitend (zeker voor meer dan 70%) gebruikt door mensen met een beperking. Het bekendste gehandicaptenvoertuig is de Canta.
U moet de kosten voor de aanschaf van een gehandicaptenvoertuig over het algemeen wel afschrijven. Een gebruikte Canta heeft bijvoorbeeld nog steeds handelswaarde. U kunt de kosten voor de aanschaf dus niet in één keer aftrekken, maar gespreid over bijvoorbeeld vijf, zeven of tien jaar, met een restwaarde van 10%.
Er zijn twee uitzonderingen bij de aftrek van kosten voor gehandicaptenvoertuigen: de kosten voor rolstoelen en scootmobielen zijn niet aftrekbaar als zorgkosten. Deze uitzondering staat apart in de wet vermeld.
De Belastingtelefoon vertelde me dat gehandicaptenvoertuigen sinds 2014 niet meer aftrekbaar zijn. Hoe zit dat?
Die informatie klopt niet. U kunt de kosten voor andere gehandicaptenvoertuigen dan rolstoelen of scootmobielen gewoon aftrekken als kosten voor hulpmiddelen. Gehandicaptenvoertuigen zijn namelijk niet in het algemeen van de aftrek uitgesloten. Alleen rolstoelen en scootmobielen zijn uitgesloten.
Hoe zit het dan met brommobielen?
Alleen gehandicaptenvoertuigen die voldoen aan de wettelijke regels komen voor aftrek in aanmerking. Brommobielen (zoals een Microcar, Ligier of Aixam) voldoen niet aan die regels. De kosten voor brommobielen zijn daardoor niet aftrekbaar als zorgkosten.
En hoe zit het met de Biro, dat elektrische karretje waar hippe Amsterdammers in rondrijden?
Het leek er even op dat de Biro een gehandicaptenvoertuig zou zijn. Daardoor gingen veel mensen ermee op de stoep rijden en parkeren. Daar heeft de politierechter in Amsterdam begin 2019 een einde aan gemaakt. De Biro is geen gehandicaptenvoertuig, omdat het wagentje niet zo gemaakt is dat met name mensen met een lichamelijke beperking er gebruik van maken. Voor de Biro gelden daardoor de regels voor brommobielen. De kosten voor een Biro zijn daardoor niet aftrekbaar als zorgkosten.
De informatie op deze pagina gaat over het belastingjaar 2020. U kunt over dat jaar aangifte doen vanaf 1 maart 2021.